JUBILEUM 2020: Wist je dat…


De vereniging is op 15 juni 1945 opgericht en bestond in 2020 maar liefst 75 jaar! In aanloop naar het 75-jarig jubileum van De Blauwe Ruiters plaatsten we elke maandag een wist je datje over de vereniging.

Veel lees- en kijkplezier!

? Heeft u ook nog leuke, bijzondere, grappige, interessante ‘wist je datjes’?

Tip ons dan via bestuur@deblauweruiters.nl.

 

 


2-3-2020

WIST JE DAT… #9 Weet je nog? Ons verenigingsblad de Peerde Proat…   

#9

Wist je dat de allereerste rijlessen voor De Blauwe Ruiters in 1945 werden gegeven op een oefenveld bij manege Jutting in Helpman? Er werden toen pogingen gedaan om van de geallieerden de door Duitsers gevorderde zadels te lenen. Eerste instructeur, en initiatiefnemer tot oprichting van de manege, was politie-instructeur de heer H. Van der Laan. Deze manege aan de Rijksstraatweg 150 stond en nog steeds staat, naast Hilghestede, (Rijksstraatweg 174). Kortgeleden werd bij Hilghestede de herinnering aan deze manege weer tot leven gewekt: er staat nu een duidelijke vermelding van het gebouw op het bord met ‘kantoorbewoners’ langs de weg. En wist je dat ook in 1945 een rijvereniging in Glimmen zou worden opgericht? Maar dat De Blauwe Ruiters hen meteen voorstelden een gezamenlijk vereniging te vormen? Vanaf 1946 werd gebruik gemaakt van de manege in Harenermolen. Op dat moment werd de heer G. Nieboer benoemd tot ‘commissaris van materialen’. In Glimmen werd niet op zondag gereden, dat werd daarom de woensdag, in Haren reed men op de zondagmorgen.  


24-2-2020

WIST JE DAT… #8 Weet je nog? Ons verenigingsblad de Peerde Proat…   

#8

De Peerde Proat verscheen vier maal per jaar en bevatte informatie voor en door leden. Er was een redactie ingesteld om de ingekomen kopij te verwerken tot een goed verenigingsblad. De inhoud werd verzameld uit kopij van leden. Een korte opsomming van terugkerende rubrieken in de Peerde Proat waren: – Agenda – Jaarprogramma – Bestuurszaken – Wedstrijduitslagen – Actueel KNHS nieuws – Ingekomen stukken – Oproep voor vrijwilligers bij geplande activiteiten – Aankondigingen en wijze van opgave activiteiten


17-2-2020

WIST JE DAT… #7 Houd jij je nog steeds netjes aan deze regels van vroeger?   

#7

Verzorging Oké, ze gelden (bijna) allemaal nog steeds, maar toch nog even om het geheugen op te frissen. Dit waren de regels (uit het Blauwe Ruiters reglement van 25 jaar geleden) omtrent de verzorging van het paard/de pony bij het rijden in clubverband. Het paard/de pony dient: – uniform te zijn getoiletteerd conform instructie en – verantwoording van de instructeur – goed gepoetst te zijn – de vetlokken van de benen te zijn verwijderd – de staart te hebben gewassen – de uitstekende haren van de oren te zijn weggeknipt – de manen een handbreedte achter de oren te hebben weggeknipt – de manen aan de rechterkant te zijn ingevlochten en van wit plakband te zijn voorzien.  


10-2-2020

WIST JE DAT… #6 Wat wordt de naam van ons jubileum evenement?    


3-2-2020

WIST JE DAT… #5 Wie kent ze niet?! De clubkampioenschappen…     Wist je dat… Er twee keer per jaar een onderlinge wedstrijd werd georganiseerd? En de parade en prijsuitreiking verplicht onderdeel waren?

Clubkampioenschappen Twee maal per jaar vond er een onderlinge wedstrijd plaats in het kader van de “clubkampioenschappen”. Deze onderlinge wedstrijden waren bedoeld als oefenwedstrijden in de meest brede zin van het woord. Dit hield in dat, hoewel er geen winstpunten waren te behalen, alle geldende voorschriften wel in acht genomen werden. Aan het eind van de wedstrijd werd er een parade gehouden waarbij van alle deelnemers verwacht werd hieraan deel te nemen of aanwezig te zijn. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de parade, zo mogelijk te paard, maar in elk geval in wedstrijdtenue. Wisselbeker In 2002 heeft erevoorzitter, de heer H.J. van der Wal, bekers ??(één voor de paarden en één voor de pony’s) ter beschikking gesteld voor de beste ruiters van het jaar over beide onderlinge wedstrijden en in beide disciplines: dressuur en springen. Het was een wisselbeker en om de beker te behouden moest deze tweemaal achter elkaar of driemaal in totaal gewonnen worden.

 


27-1-2020

WIST JE DAT… #4 Wie herinnert zich ons blauwe clubkostuum nog?     Wist je dat… We vroeger een clubkostuum hadden voor wedstrijdrijdende pony-ruiters? Het clubtenue zich kenmerkte aan de donkerblauwe fluwelen sweater? Voor de ‘blauwe’ ponyruiters was op wedstrijden het volgende tenue verplicht: – een zwarte cap met kinband – haarnetje voor amazones – dragen van sieraden niet of niet zichtbaar – een witte blouse met platte kraag (geen kol) – een donkerblauwe fluwelen sweater – een witte rijbroek – zwarte rijlaarzen (zonder/met gepoetste stompe sporen) – witte handschoenen  

Foto: Henriette en Penny (eigen archief)

 


20-1-2020

WIST JE DAT… #3 Het verleden van de Lusthorst…     Wis je dat… De Blauwe Ruiters van 1983 tot 2013 een eigen accommodatie hadden, genaamd de “Lusthorst” aan de Oosterweg 93 in Haren? En dat de tot manege ingerichte boerderij voor die tijd als boerderij fungeerde met koeien?

De voormalige boerenhoeve Lusthorst aan de Oosterweg 93 in Haren is de locatie waar de rijvereniging zich in 1983 vestigde. De manege was te bereiken via een pad achter het Zernike College aan de Rummerinkhof. De vereniging huurde de Lusthorst van de toen nog gemeente Haren. De boerderij fungeerde hiervoor als koeienmelkbedrijf. De koeien werden nog met de hand gemolken en konden grazen tot bijna aan het Winschoterdiep. De boerenzoon die de boerderij van zijn vader overnam heeft de Lusthorst verkocht aan de voormalige gemeente Haren vanwege gezondheidsredenen. Zodoende kon de rijvereniging zich hier vestigen. De boerderij werd vanbinnen verbouwd, zodat er een kleine binnenbak in paste. De Lusthorst was het thuishonk van De Blauwe Ruiters. De accommodatie bestond uit een binnenmanege, foyer, een overkapping voor hindernismaterialen, een goed gedraineerde en verlichte buitenbak en diverse terreinen.

Bron: Harendekrant.nl

 


12-1-2020

WIST JE DAT… #2 Waarom heeft de vereniging eigenlijk de naam De Blauwe Ruiters gekregen?     Wist je dat… De naam “De Blauwe Ruiters” is ontleend aan de hoofdkleur in het wapen van de voormalige gemeente Haren?


6-1-2020

WIST JE DAT… #1

Wanneer is de vereniging eigenlijk opgericht?

    Wist je dat… Op 15 juni 1945 is de Landelijke Rijvereniging De Blauwe Ruiters opgericht. Zoals in veel plaatsen was dit een direct gevolg van de bevrijdingsfestiviteiten na de Tweede Wereldoorlog, waarbij de toen ongeorganiseerde plaatselijke ruiters hun bijdrage leverden. Vanaf 1965 is er ook een pony-afdeling actief.