KRANTENBERICHTEN


Artikel: Opsteker voor Stal van Steenbergen
Krant: Harener Weekblad

Auteur: Redactie
Datum: 19-08-2016

stalvsteenbergen

Opsteker voor Stal van Steenbergen

Miep van der Es van Stal van Steenbergen is Nederlands Kampioen geworden met de fraaie Haflinger-merrie Annemarie van Steenbergen bij de Nationale Keuring van de NHPS in Houten.

Echt een opsteker voor Stal van Steenbergen uit Onnen, want Annemarie van Steenbergen komt uit de vierde generatie van zelfgefokte merries. Een enorme beloning, kortom, van het fokprogramma op Stal van Steenbergen. De moeder van Annemarie van Steenbergen stond ook op kop in de rubriek, 4 en 5 jarigen. Verder behaalde een jaarling die de fokkerij vorig jaar aankocht in Oostenrijk, een eerste plaats.

Haflingers komen van oorsprong uit Zuid Tirol uit het dorpje Hafling – vandaar de naam Haflinger. Dit ras staat bekend om zijn soberheid. Dit betekent dat het geen hoge eisen stelt aan zijn voeding om op gewicht te blijven. Haflingers werden vaak gebruikt als trek- en lastpaarden in de bergen.


 

Artikel: Sportpraat met paardrijdster Karlijn van Vugt
Krant: Harener Weekblad

Auteur: Kirsten van der Weide
Datum: 10-08-2016

 

Harener Weekblad, 10-8

Sportpraat met paardrijdster Karlijn van Vugt

EELDE – In de rubriek Sportpraat staat deze week Karlijn van Vugt (33) van Hippisch Centrum Eelde in de spotlight. Karlijn werd enkele weken geleden twee maal Gronings kampioen op haar paarden Johanna en Happy.

Karlijn is 5 jaar geleden in 2011 met de manege aan de Hooiweg in Eelde gestart, ze woont naast de manege. Van Vugt:Het is in de eerste plaats een manier van leven, eigenlijk ben je 24 uur per dag met je paardenbedrijf bezig. Veel werkzaamheden gebeuren voor klanten achter de schermen, waar veel tijd mee gepaard gaat. Zomers is dat onder andere paarden in en uit de wei halen, wei verzorgen, mest eruit halen, zo nodig hooi toevoegen als er te weinig gras staat. Zorgen dat de paarden voldoende water hebben. Je moet er eigenlijk voor zorgen dat je klanten ongehinderd met plezier kunnen paard rijden, dus ook de binnenbak en de buitenbak moeten ten allen tijde piekfijn in orde zijn. Verder rijd ik zelf twee paarden en geven we veel les, vooral dressuur. Dat kunnen groepslessen zijn , maar ook privé lessen op elk niveau.”

“Het betreft zowel privé lessen als groepslessen. Beginners beginnen altijd met een aantal privé lessen om zich veilig en vertrouwd op het paard te voelen al vorens ze in de groep gaan rijden. De groepslessen duren 60 minuten. Ook veel gevorderde ruiters hebben baat bij privé lessen, die meestal een half uur duren. Dat is voor ruiter en paard intensief en lang genoeg, licht van Vugt toe.”

Rijden er ook mensen uit Haren bij jou? Ja zeker! We hebben klanten uit Haren, Glimmen, uit de hele gemeente.

Kan je op oudere leeftijd ook nog leren paardrijden? Dat is het leuke van paardensport. Je kan op elke leeftijd starten en leren paardrijden. We zien op de manege dat een aantal ouders enthousiast worden van het paardrijden van zoon of dochter en zelf ook gaan beginnen. We hebben ook een vader en zoon, die tegelijkertijd begonnen zijn. Wat ook met enige regelmaat voorkomt is dat ouders die vroeger zelf gereden hebben de smaak weer te pakken krijgen als ze hun zoon of dochter zien rijden.

Hoe oud was je toen je met paardrijden begon? Voor mijn 7e verjaardag kreeg ik van mijn ouders 10 paardrijlessen, een paar laarzen en een cap cadeau. Sinds die tijd heb ik altijd gereden.

Op welk niveau sport je nu? Op dit moment heb ik twee talentvolle jonge wedstrijdpaarden. Happy is 4 jaar en Gronings kampioen in klasse L2, Johanna is een Friese merrie van 5 jaar en eveneens kampioen van Groningen in de klasse M1. Met beide paarden ga ik in september naar de Nederlandse kampioenschappen. In het verleden heb ik met andere paarden ZZ gereden.

Hoe vaak train je in de week? Met mijn eigen paarden train ik circa vier keer per week. Jonge paarden kan je nog niet te zwaar belasten en dus ook niet elke dag rijden. Andere dagen komen ze natuurlijk wel de stal uit, wordt er met ze gewandeld en longeer ik ze met regelmaat.

Wie is je trainer? Ik train sinds een aantal jaren bij Monique Peutz. Zij is internationaal jurylid en assistent bondscoach van het Nederlandse juniorenteam. Meestal ga ik twee keer per week met mijn beide paarden naar haar toe. Als ruiter heb je altijd begeleiding, training en coaching nodig. Monique is daar een kei in, ze kan me soms met heel kleine aanwijzingen verder helpen. Van de kant zie je als trainer ook andere zaken dan als je er op zit. De uitdaging is dat je het paard zoveel mogelijk de gelegenheid geeft zich goed te kunnen bewegen. Dan houdt ie ook lol in het werk.

Wat is voor jou het mooiste van de paardensport? Het bezig zijn met dieren en samen werken naar een optimaal resultaat. Dat vraagt bij elk paard een net wat andere aanpak. Elk paard heeft zijn eigen fysieke mogelijkheden, maar ook zijn eigen karakter. Dat moet je steeds voor ogen houden. Verder vind ik het belangrijk en leuk liefde en respect voor de paarden over te brengen aan kinderen en volwassenen.

Je bent met je twee paarden Gronings kampioen geworden. Hoe was dat voor jou? Dat was echt top! Natuurlijk wist ik door de uitslagen van de afgelopen periode dat ik hoog zou kunnen eindigen, maar om dan met allebei eerste te worden; super!

Ik ben enkele jaren uit de wedstrijdsport geweest door verschillende oorzaken. Een jaar geleden kon ik het gelukkig weer oppakken en had het grote geluk deze 2 paarden op mijn weg tegen te komen. Van Happy hadden we best wel verwachtingen, maar niet dat het zo goed en zo snel zou gaan. Johanna hebben we gekocht met de bedoeling dat mijn schoonzusje er enkele keren in de week op zou rijden en dat Johanna verder in de manegelessen zou lopen. Al heel snel hadden we in de gaten dat het een heel getalenteerde Friese dame is en ben ik haar zelf gaan rijden in de wedstrijdsport. Ze wordt dan ook niet ingezet voor de manegelessen.

Wanneer zijn er weer wedstrijden? Met Johanna heb ik mij onlangs geselecteerd voor de halve finale van de PAVO cup voor talentvolle 5 en 6 jarige Friese paarden. De finales zijn in september. Eind augustus start ik met beide paarden in Peize om ze goed klaar te maken voor de N.K. in het eerst weekend van september in Ermelo.

Gloriemoment? Dat kan niet anders dan 2 x Gronings kampioen vorige maand en dan ook nog met Happy met een hele hoge score voor een 4 jarig paard.

Grootste blunder? Ik deed als 10 jarige mee aan de Brabantse kampioenschappen op mijn pony en vergat door de stress mijn cap en handschoenen. Gelukkig kon mijn vader nog snel heen en weer rijde. Door zo’n ervaring overkomt je dat nooit meer.

Wat wil je nog bereiken? Ik heb geleerd niet te ver vooruit te kijken. Het loopt altijd anders dat je van te voren denkt. Nu eerst naar de Nederlandse Kampioenschappen en dan eens goed nadenken welke doelen we gaan stellen voor het winterseizoen. Door de leeftijd van de paarden moeten en kunnen we ook niet te snel gaan.

Daarnaast zorgen dat de manege bij nog meer mensen bekend staat als een goede paardvriendelijke manege waar je uitstekende begeleiding krijgt om paard te (leren) rijden.

Hoe breng je graag je vrije tijd door? Die tijd is maar beperkt hoor. Met mijn eigen paarden aan de slag ervaar ik ook als hobby en vrije tijd. Daarnaast heb ik drie honden, waar ik veel plezier mee heb en die de nodige aandacht vragen.

Wil je nog iets kwijt? Leuk om zo mijzelf te kunnen voorstellen. Kom gerust eens een kijkje nemen op de manege. Vanaf ongeveer zes jaar kunnen kinderen bij ons terecht.

 


 

Artikel: Authentieke koetsentocht in Onnen
Krant: Harener Weekblad

Auteur: Redactie
Datum: 10-08-2016

koetsento

Authentieke koetsentocht in Onnen

ONNEN Op zondag 28 augustus organiseren Geert en Aukje en de club van Rijden en Glijden Noord Nederland een koetsentocht vanaf het sportveld in Onnen. Vanaf 13.30 staat de koffie klaar. Vertrek is om 15 uur voor een middagrit. Bij terugkomst is er een kop soep met wat lekkers.

Ook niet leden zijn van harte welkom tegen een kleine vergoeding. Mensen kunnen alleen meedoen met een autenthieke aanspanning en gepaste kleding. Opgeven bij Geert Smid 0504062214 of 0622564679.

 


 

Artikel: Ruiters mobiliseren andere sporters met Ruigste Run
Krant: Dagblad van het Noorden
Auteur: Ina Reitzema
Datum: 03-08-2016

ruigsterun

Ruiters mobiliseren andere sporters met Ruigste Run

Paardencross, ride & run, canicross en mudrun in één weekend; ruiters en hardlopers kunnen met kind, hond en paard aan de bak in Sappemeer bij de Ruigste Run.

‘Aaaahhhh koud!’’ Rian (10) gaat even kopje onder en klimt dan gauw de walkant op. Haar broer Benne gaat tot z’n knieën in de sloot. Het tweetal oefent al vast voor de mudrun in het weekend van 17 en 18 september.

Trainen

Rian wil het liefst de ride & run doen; zij op haar pony, haar moeder er hardlopend naast. Maar de pony is kreupel. ,,Als die niet beter is, doe ik de mudrun. Ook leuk’’, zegt het meisje terwijl het water uit haar kleren druipt. Moeder Annet Weijer heeft ook hond Doerak meegenomen naar het Adriaan Tripbos in Sappemeer. Want behalve de mudrun doet zij ook mee aan de canicross: hardlopen met de hond. ,,We zijn flink aan ’t trainen en gaan op vakantie veel de bergen in om conditie op te bouwen.’’

Met De Ruigste Run van de Veenkoloniën spelen de Goorechtruiters uit Sappemeer handig in op de grote populariteit van buitensporten, hardlopen en door de modder ploegen. Het grote aantal renners bij hem voor de deur bracht instructeur Arie van Hoorn op een idee: de jaarlijkse paardencross van de vereniging Goorechtruiters, die domicilie houdt op zijn stalhouderij aan de rand van het Tripbos, combineren met hardloopactiviteiten. Al brainstormend kwam de club uit op vier activiteiten: jump & cross, ride & run, canicross en mudrun.

Bos

,,We willen sporten verbinden’’, legt Van Hoorn uit. ,,We hebben met het bos een prachtige locatie hier. We zijn erg blij dat we het mogen gebruiken van Staatsbosbeheer. We willen mensen stimuleren met elkaar meer te bewegen.’’ Dochter Nynke en Annet Weijer pakten enthousiast de organisatie op. ,,De aanmeldingen stromen binnen. Vooral voor de mudrun’’, vertelt Nynke. Zij heeft voor de race door moddersloten, waterduikers en over obstakels al bijna honderdvijftig namen genoteerd. ,,Er geldt een maximum van vijfhonderd’’, zegt Annet. ,,We willen het ons deze eerste keer niet direct te moeilijk maken.’’

De (oefen)cross voor paarden, waarbij de combinaties over hindernissen als boomstammen, haagjes en door waterpartijen gaan, trekt jaarlijks tegen de honderd combinaties. Dit jaar is de zesde editie. Van Hoorn: ,,Een groot succes. Ruiters komen met een big smile over de finish en je ziet ook de paarden genieten.’’ Canicross en ride & run zijn vrij nieuw, zegt de instructeur. ,,Even afwachten hoeveel liefhebbers we daarvoor trekken.’’ Ride & run wordt in de paardenwereld gepromoot door de bond KNHS. ,,Een prachtige manier om onervaren ruiters en jonge paarden zelfvertrouwen te geven. Er rent iemand mee die een handje kan helpen als het paard ergens niet langs durft.’’

Regiomanager Kevin Roossien van de Bootcampclub in Groningen adviseert belangeloos bij het opzetten van de mudrace. ,,De obstakelrun is heel populair. Voor Hoogezand-Sappemeer en omgeving is dit evenement reclame op het sportieve vlak. Heel top! Het leuke is: het gaat niet om resultaten. Je hebt op een actieve manier een leuke dag met elkaar.’’ Roossien verzorgt een warming-up om de renners goed voorbereid aan hun avontuur door de modder te laten beginnen.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save